Biologi
Biologi
Biologi 1 er et programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram fra programområdet realfag. Faget gir deg 0,5 realfagspoeng og du kan bygge videre med Biologi 2 for å oppnå full fordypning i programfaget.
Om faget
Biologi handler om livet på jorden og om sammenhenger mellom biologisk mangfold, evolusjon og biologiske prosesser. Faget skal bidra til at elevene forstår sammenhenger i naturen, og gi dem kunnskap om sammenhenger mellom helse og livsstil. Kompetanse i biologi, etisk bevissthet og miljøbevissthet danner grunnlaget for en bærekraftig forvaltning av biomangfoldet og for å sikre vårt egne livsgrunnlag for framtiden. I biologi får elevene innsikt i hvordan naturvitenskapelig og utforskende arbeid i biologi kan bidra til at vi finner løsninger for en bærekraftig utvikling. Faget skal forberede elevene på videre studium og arbeids- og samfunnsliv.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Biologi skal bidra til at elevene får forståelse av hvordan det komplekse samspillet mellom mennesket og naturen fungerer, og hvordan menneskelig aktivitet påvirker natur og miljø. Biologi skal videre bidra til forståelse av egenverdien til naturen og artene, og til respekt for alt levende. Praksiser og tenkemåter i biologi gir anledning til praktisk og utforskende arbeid og skal stimulere til naturglede, refleksjon og handling. Videre skal faget bidra til at elevene får kunnskap om faktorer som kan virke inn på deres egne og andre sin helse.
Labkurs
I labkurset tar vi for oss aktuelle labforsøk for privatisteksamen
Eksamen og timetall
Når du tar Biologi 1 som privatist skal du opp til muntlig-praktisk eksamen. Eksamen er lokalt gitt av eksamenskontoret i ditt fylke.
Biologi 1 utgjør 140 årstimer, dette tilsvarer 33% studiebelastning om du tar Biologi 1 over ett semester. Lån fra Lånekassen beregnes etter studiebelastning.
Biologi 2 er et programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram fra programområdet realfag. Faget gir deg 0,5 realfagspoeng.
Om faget
Mennesket har alltid vært avhengig av kunnskaper om naturen for å overleve. Biologisk kunnskap inkluderer alt fra det forunderlige som skjer på mikronivå i det indre av cellene, til samspillet i øko- systemene på jordkloden. Omfanget av kunnskap øker raskt, og biologi handler om å kunne bruke kjent fagkunnskap til å beskrive og forstå nye fenomen, skape ny kunnskap og delta med faglig kompetanse i samfunnsdebatten.
Programfaget skal gi grunnlag for å bruke biologisk fagkunnskap i ulike sammenhenger, i praktiske situasjoner i hverdagen og til vurderinger rundt etiske spørsmål.
Biologi 2 går nærmere inn på mekanismer og prosesser i cellene, som enzymaktivitet, nedbryningsprosesser, fotosyntese og genetikk. I kurset ser vi på hvordan vi med bioteknologiske teknikker bruker kunnskapen om disse prosessene til forskning innenfor landbruk og medisin. I økologi og evolusjon går vi inn på økosystemenes strukturer og mekanismene bak evolusjonen. Det inngår praktisk laboratoriearbeid.
Labkurs
I labkurset tar vi for oss aktuelle labforsøk for privatisteksamen.
Eksamen og timetall
Når du tar Biologi 2 som privatist skal du opp til muntlig-praktisk og skriftlig eksamen. Skriftlig eksamen er sentralt gitt, men praktisk-muntlig lokalt gitt av eksamenskontoret i ditt fylke.
Biologi 2 utgjør 140 årstimer, dette tilsvarer 33% studiebelastning dersom du tar faget over ett semester.
Lån fra Lånekassen beregnes etter studiebelastning.
Velg:
Quantity | Discount | Discounted price |
2 - 20 | 10% | 0 kr |
Oppstart av kurset:
Uke 3 for vårsemester - Uke 34 for høstsemester
Oppsummert
Som privatist skal du benytte disse fagkodene når du skal melde deg opp til eksamen:
Studieforberedende, LK20 fagkoder:
- Biologi 1: REA3035 (muntlig-praktisk)
- Biologi 2 : REA3036 (skriftlig) – REA3037 (muntlig-praktisk)