Kjemi
Kjemi
Kjemi 1 et programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram fra programområdet realfag og gir 0,5 realfagspoeng. Du kan bygge videre med Kjemi 2 for å oppnå full fordypning i programfaget.
Om faget
Kjemi handler om stoffers og materialers oppbygning, egenskaper og reaksjoner. Faget skal gi elevene grunnlag for å kunne forstå vår fysiske verden og innsikt i hvordan kompetanse i kjemi bidrar til endringer i samfunnet. Kjemi skal gi innsikt i hvordan naturvitenskapelig kompetanse og utforskende arbeid kan bidra til å finne løsninger og forberede elevene på videre studier og et arbeids- og samfunnsliv.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Kjemi skal bidra til at elevene utvikler kreativitet og utfolder utforskertrang gjennom eksperimentelt og utforskende arbeid. Videre skal faget bidra til at elevene anerkjenner verdien av samarbeid og idéutveksling for å utvikle kompetanse og forståelse. Faget skal også bidra til at elevene utvikler en vitenskapelig og kritisk tenkemåte og en faglig etisk bevissthet.
Labkurs
I labkurset tar vi for oss aktuelle labforsøk for privatisteksamen.
Eksamen og timetall
Når du tar Kjemi 1 som privatist skal du opp til muntlig-praktisk eksamen. Eksamensdato blir lokalt gitt av eksamenskontoret i ditt fylke.
Kjemi 1 utgjør 140 årstimer, dette tilsvarer 33% studiebelastning dersom du tar faget over ett semester.
Lån fra Lånekassen beregnes etter studiebelastning.
Kjemi 2 et programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram fra programområdet realfag og gir 0,5 realfagspoeng. Sammen med kjemi 1 kan du oppnå full fordypning i programfaget.
Om faget
I kjemi 2 utvider man kjemikunnskapen fra kjemi 1, særlig innenfor organisk kjemi og syre/base-kjemien. Redoksreaksjonene du jobbet med i naturfag blir sterkt utvidet innenfor redokskjemien generelt og elektrokjemien spesielt.
Organisk kjemi: her man går dypere inn i stoffgrupper og hvilken kjemiske reaksjoner de kan inngå i, og stegvis hvordan de reaksjonener skjer i reaksjonsmekanismene. Faget knyttes også delvis til biologifaget i biokjemidelen, hvor det er faglig overlapp mot både naturfag, biologi 1 og biologi 2. Det fokuseres mye på organiske og uorganiske labmetoder som brukes i den moderne kjemien og det legges stor vekt på separasjonsteknikker, forprøver og påvisningsmetoder for de ulike stoffene vi kjenner til fra kjemi 1. Forsøk og øvinger er en naturlig del av faget.
Labkurs
I labkurset tar vi for oss aktuelle labforsøk for privatisteksamen.
Eksamen og timetall
Når du tar Kjemi 2 som privatist skal du opp til muntlig-praktisk og skriftlig eksamen. Skriftlig eksamen er sentralt gitt, men praktisk-muntlig lokalt gitt av eksamenskontoret i ditt fylke.
Kjemi 2 utgjør 140 årstimer, dette tilsvarer 33% studiebelastning dersom du tar faget over ett semester.
Lån fra Lånekassen beregnes etter studiebelastning.
Velg:
Quantity | Discount | Discounted price |
2 - 20 | 10% | 0 kr |
Oppstart av kurset:
Uke 3 for vårsemester - Uke 34 for høstsemester
Oppsummert
Som privatist skal du benytte disse fagkodene når du skal melde deg opp til eksamen:
Studieforberedende, LK20 fagkoder:
- Kjemi 1:
- REA3045 (muntlig-praktisk)
- Kjemi 2:
- REA3046 (skriftlig)
- REA3047 (muntlig-praktisk)